|
PRENOŠENJE ZARAZNIH BOLESTI
Zarazne
bolesti su oduvek ljudima predstavljale veliku pretnju. U ne tako davnoj
prošlosti teške epidemije kolere, kuge, tuberkuloze,
španske groznice i velikih boginja odnele su veliki broj života, kako mladih
ljudi, tako i starijih.
Svetska zdravstvena organizacija procenjuje da je polovina svetske populacije
u riziku od zaraznih bolesti - a da od njih godišnje strada 17 miliona ljudi.1
Za 20 sekundi, koliko Vam je potrebno da pročitate ovaj uvod, 11 ljudi
u svetu će stradati od neke zarazne bolesti.
Svakodnevno dolazimo u kontakt sa brojnim izazivačima zaraznih bolesti.
Neki od njih mogu prouzrokovati ozbiljne bolesti, oštećenja organizma, dok
neki mogu biti i fatalni.
Zarazna ili infektivna bolest je klinički evidentno oboljenje ljudi i životinja
izazvano patogenim mikrobnim uzročnicima uključujući viruse,
bakterije, gljivice, protoze,
rikecije, kao iprionima. Zarazne bolesti iskazuju široki
spektar mogućih simptoma i kliničkih slika razvoja bolesti. Simptomi se
mogu javiti u roku od nekoliko dana, sedmica ili čak godina od zaraze. Zarazne
bolesti se nekada klasifikuju kao kontagiozne bolesti zbog njihove mogućnosti
prenosa sa oboljele na zdravu jedinku. Prenos zarazne bolesti može biti
na više načina uključujući direktan kontakt ili sekundarno preko hrane,
tjelesnih tečnosti, leševa, kontaminiranih predmeta, zrakom ili pomoću vektora
(insekti i miševi..sl.).
Termin infekcija se odnosi na prodor, naseljenje i umnožavanje patogenih
mikroorganizama u domaćinu, a infektivnost predstavlja sposobnost mikroorganizma
da to učini.
Na listi po zdravlje "najopasnijih" lokacija na našoj planeti,
pored Afrike i jugoistočne Azije, sve češće figuriraju Sjedinjene Američke
Države i Japan, a pojedini epidemiolozi prognoziraju da svetu prete nove
nepoznate opasnosti.
U raznim regijama sveta sve češće se beleže prave "eksplozije"
u poslednje vreme uobičajenih infekcija, kao na primer tuberkuloze otporne
na antibiotike, prenose analize epidemiologa svetski mediji. Dimenzije i
brzina širenja te bolesti primoravaju Svetsku zdravstvenu organizaciju (SZO)
da ovaj problem proglasi za jedan od najvećih, pored malarije, HIV
virusa, hepatitisa i slicnih infektivnih
bolesti. Sve ove tendencije, smatraju američki i britanski stručnjaci, u
velikoj meri zavise od gustine naseljenosti, povećanja međunarodne trgovine,
razvoja turizma i putovanja uopšte, kao i primetnim izmenama tehnologija
u poljoprivredi. Upravo ove promene u svakodnevnom životu ogromne većine
stanovnika od 1940. godine, proglašene su za ključne uzroke katastrofalnog
rasta novih infekcija. U tom smislu posebno se ističu osamdesete godine
prošlog veka, kada se pojavilo oko 100 novih infekcija.
ZARAZNE BOLESTI
Kada inficira organizam domaćina, uzročnik infekcije se njime koristi
kako bi se mogao razvijati i razmnožavati, obično na štetu domaćina. Uzročnici
infekcije ili patogeni, ometaju normalno funkcionisanje organizma domaćina
što može imati negativne posledice poput hroničnih rana koje ne zarastaju,
gangrene, gubitka ekstremiteta i čak i smrti. Upala je jedna od reakcija
na infekciju. Patogenima se obično smatraju mikroskopski organizmi a tu
su i razne vrste parazita i gljivica. Medicina infektivnih bolesti se
bavi izučavanjem patogena i infekcija.Dakle, infekcije su uzrok zaraznih
bolesti ali svaka infekcija neće uvek izazvati bolest.
Podela infekcija prema simptomima:
• infekcije kod kojih se ne javljaju vidljivi simptomi bolesti,
• infekcije sa slabo izraženim simptomima,
• infekcije sa vidljivo izraženim kliničkim simptomima.
Samo ovaj poslednji tip se računa kao zarazna bolest.
Infekcije prema uzroku
I bakterijske i virusne infekcije mogu uzrokovati slične simptome u koje
možemo ubrojati osećaj slabosti, povišenu telesnu temperaturu i drhtanje.
Ponekad je i medicinskom osoblju tešku utvrditi šta je uzrok odredene
infekcije. Veoma je važno uočiti razliku između infekcija prema njihovom
uzroku kako bi se odredio adekvatan tretman i terapija. Virusne infekcije
se ne mogu izlečiti primenom antibiotika.
PRENOŠENJE ZARAZNE BOLESTI
Uzročnici zaraznih bolesti – mikrobi, rikecije i
virusi nazivaju se opštim imenom
mikroorganizmi. Njih najčešće izbacuju iz sebe bolesnici,
u toku bolesti i po ozdravljenju, često dugo, ponekad i doživotno. No
ove mikroorganizme mogu sejati i raznositi i potpuno zdrave ili na izgled
zdrave osobe, koje nikada nisu bolovale od bolesti čije uzročnike nose
u sebi. A uzročnici bolesti koje oni nose mogu preći sa njih na drugu
osobu i zaraziti je. Naposletku, izvor uzročnika izvesnih zaraznih bolesti
može biti za sebe i sam bolesnik, koji te uzročnike dugo nosi nesmetano
na sebi ili u sebi i koji oboli tek kada ti uzročnici iz bilo kojih razloga
postanu opasni po njega.
Zarazne bolesti mogu se pojaviti u vidu pojedinačnih slučajeva i s vremena
na vreme, bilo u jednom, bilo u različitim mestima, ili se mogu javiti
u više slučajeva istovremeno. Pojava neke zarazne bolesti u više slučajeva
istovremeno zove se epidemija. Ako epidemija zahvati široka prostranstva,
prelazeći ponekad i granice nekoliko zemalja ili, čak, kontinenata, naziva
se pandemijom. Kad se jedna zarazna bolest javlja stalno u jednom mestu
ili kraju, bez obzira na to u kom se broju slučajeva javlja, takva pojava
naziva se endemijom.
Znaci zarazne bolesti ne pojave se čim njeni uzročnici uđu u organizam
osobe neotporne prema toj bolesti i otpočnu da se razmnožavaju. Do pojave
prvih znakova bolesti prođe uvek izvesno vreme. To vreme od ulaska zaraznih
klica u organizam do pojave prvih znakova bolesti zove se inkubacija.
Za vreme inkubacije mikrobi se u toj meri razmnože da izazovu oboljenje
osobe u čiji organizam prodru.
Širenje zaraznih bolesti
Mehanizam prenošenja uzročnika zarazne bolesti sa domaćina na osetljivu
osobu je uslovljen njegovim neprekidnim opstankom kao biološke vrste pri
prelazu iz jednog u drugi živi organizam. Na tom putu razlikuju se tri
faze. Prva faza je izlučivanje uzročnika iz rezervoara zaraze u spoljnu
sredinu, drugi je boravak uzročnika u spoljnoj sredini, a treći prodor
ili ulazak u drugi, novi živi organizam. Druga faza je uslovljena faktorima
spoljne sredine koji uslovljavaju ili omogućavaju puteve širenja uzročnika
zaraznih bolesti.
Među faktore spoljne sredine koji omogućavaju prenos spada vazduh, voda,
hrana, zemlja, predmeti i biološki vektori. Mali broj zaraznih bolesti
se prenosi bez druge faze prenošenja uzročnika, odnosno njegovog boravka
u spoljnoj sredini (bolesti koje se prenose ujedom, polnim odnosom ili
vertikalnim prenošenjem sa majke na dete u toku trudnoće).
Putevi prenošenja zarazne bolesti
Uzročnici zaraznih bolesti se mogu prenosti na raličite načine:
1. kontaktom, koji može biti direktan ili indirektan - neposredan ili
posredan
2. hranom (alimentarni put)
3. vodom (hidrični put)
4. vazduhom (aerogeni put)
5. zemljištem (preko povreda na koži)
6. vektorima - raznim vrstama artropoda (transmmisivni ili vektorski put)
7. transplacentarno (preko posteljice), tokom trudnoće, sa majke na bebu
(vertikalna transmisija)
Kontaktni put širenja zarazne bolesti
Neposredan dodir rezervora zarazne bolesti i osetljive osobe (direktan
kontakt) ostvaruje se dodirom dve kože, kože i sluzokože ili dve sluzokože.
Načini na koji se prenose uzročnici zarazne bolesti su u okviru bliskih
socijalnih ili emotivnih kontakata ljudi (rukovanje, ljubljenje, polni
odnos, masaža) ili kontakta sa životinjama (ujed, ogrebotina, lizanje).
Zagađene ruke imaju veoma značajnu ulogu u prenošenju uzročnika crevnih,
respiratornih i kožnih zaraznih bolesti. Osobe koje imaju crevnu zaraznu
bolest ili su kliconoše crevnih zaraznih bolesti, prilikom defekacije
(pražnjenja creva) (kod dizenterije, hepatitisa A) ili uriniranja (mokrenja)
(kod trbušnog tifusa) zaprljaju ruke i ako ih ne operu na higijenski pravilan
način, neposrednim dodirom prenose infekciju na osetljivu osobu. Neophodan
uslov je da osetljiva osoba svoje tako zaprljane ruke bez prethodnog pranja,
stavi u usta odnosno ulazno mesto infekcije. Kod respiratornih zaraznih
bolesti zagađene ruke sadržajem nosa ili usta bolesnika se rukovanjem
prenesu na osetljivu osobu, koja sada svoje zaprljane ruke stavi u nos
ili usta (virusne prehlade common cold).
Poljupcem se najčešće šire respiratorne zarazne bolesti (duboki poljubac
ili dodir dve sluzokože uz razmenu sadržaja usne duplje je put širenja
infektivne mononukleoze, osipnih groznica i brojnih drugih virusnih i
bakterijskih infekcija). Poljubac u obraz nije rizičan.
Polnim odnosom - ukoliko se ne koristi mehanička zaštita – kondom, prenose
se isključivo polne bolesti (sida,
sifilis, gonoreja, genitalna hlamidijaza, genitalni
herpes, kao i hepatitis B i C).
Neke infekcije novorođenčeta mogu nastati prolaskom kroz porođajni kanal
majke (perinatalno) ukoliko je porodilja rezervoar uzročnika neke polne
bolesti (gonoreja, sifilis, sida, hepatitis B). Zbog toga se
trudnice po epidemiološkim indikacijama kontrolišu u toku trudnoće na
prisustvo većine ovih uzročnika.
Ujedom besne životinje se prenosi virus besnila koji se nalazi u pljuvački
(sadržaj pljuvačnih žlezdi) ali je moguće prenošenje i kontaktom pljuvačke
besne životinje sa povređenom kožom osetljive osobe (lizanjem).
Posredan dodir (indirektan kontakt) se ostvaruje putem zagađenih (kontaminiranih)
predmeta i stvari koje je prethodno koristio bolesnik ili kliconoša. To
mogu biti maramice, peškiri, odeća, igračke, pribor za jelo, analni termometri
i drugi medicinski pribor i instrumenti, posteljina, kvake i baterije
za vodu u toaletima, knjige i novine i sl. Osnovni uslov za efikasno indirektno
širenje infekcije je otpornost uzročnika zarazne bolesti u spoljnoj sredini
i sposobnost da mala količina uzročnika (infektivna doza) izazove bolest,
jer se na kontaminiranim predmetima agens ne razmnožava.
Alimentarni put širenja zaraznih bolesti
Brojne životne namirnice odnosno hrana predstavljaju idealnu spoljnu
sredinu ne samo za preživljavanje nego i za razmnožavanje uzročnika zaraznih
bolesti (prevashodno bakterija). Hranom se
najčešće prenose crevne zarazne bolesti (salmoneloza, trihineloza, botulizam,
bacilarna dizenterija), neke zoonoze (bruceloza, tularemija, Q groznica,
crevni antraks) i neke respiratorne zarazne bolesti (streptokokne
infekcije, difterija, tuberkuloza).
Hrana može biti primarno i sekundarno kontaminirana. Primarna kontaminacija
hrane podrazumeva prisustvo uzročnika zarazne bolesti u namirnici pre
bilo kakve obrade, odnosno podrazumeva korišćenje mesa, mleka i jaja od
intravitalno zaražene ili obolele životinje. Ako se higijenski ispravna
namirnica kontaminira naknadno, na bilo kojoj etapi od mesta proizvodnje
do mesta potrošnje, smatra se da je sekundarno kontaminirana. Brojne bakterije
u hrani pored razmnožavanja, imaju mogućnost lučenja toksina (egzotoksini).
Unošenjem hrane u kojoj je izlučen toksin razvija se takođe klinička slika
trovanja hranom, iako možda sama bakterija nije više prisutna. Sekundarna
kontaminacija namirnica nastaje preko prljavih ruku osoblja koje radi
na pripremi hrane, korišćenjem prljavog posuđa, pri nepravilnom transportu
i skladištenju hrane, nepravilnoj termičkoj obradi, nepravilnom čuvanju
termički prethodno obrađene namirnice. Hranu mogu zagaditi i muve, miševi
i pacovi ako se čuva u nehigijenskim uslovima.
Namirnice životinjskog porekla su epidemiološki značajnije od namirnica
biljnog porekla. Primarna kontaminacija životinjskih namirnica je češća
i veći je broj uzročnika zaraznih bolesti koje se njima mogu preneti na
čoveka.
Meso i mesne prerađevine su najčešće korišćene namirnice životinjskog
porekla u ishrani. Primarna kontaminacija je posledica intravitalne bakterijemije
i hematogene (putem krvi) diseminacije uzročnika prilikom klanja životinje,
ali je značajna i postmortalna sekundarna kontaminacija preko prljavih
ruku, pribora, muva i glodara. Mlevenjem mesa zarazne klice se šire na
veću površinu i time se ubrzava njihovo razmnožavanje ako se namirnica
ne drži na hladnom mestu. Globalno prihvatanje loših navika u ishrani,
odnosno masovno konzumiranje brze hrane, naročito hamburgera, bez dovoljne
termičke obrade uslovilo je porast trovanja hranom uzrokovano animalnim
salmonelama u ekonomski razvijenim zemljama.
Jaja svih vrsta živine kao i termički nedovoljno obrađeni proizvodi od
jaja su danas glavni izvor alimentarnih epidemija uzrokovanih animalnim
salmonelama. Jaja su u najvećem procentu intravitalno primarno zagađena
ovim bakterijama, mada je moguća i sekundarna kontaminacija ljuske jajeta
prolaskom kroz crevni trakt (kloaku) inficirane živine. Majonez i krem
pripremljen od termički neobrađenih jaja je najveći epidemiološki rizik.
Najmasovnije alimentarne epidemije su nastale korišćenjem majoneza za
pripremu sendviča ili ruske salate pripremljenim u centralizovanim pekarskim
pogonima.
Mleko i mlečni proizvodi su pogodna sredina za razmnožavanje uzročnika.
Mleko može biti primarno kontaminirano (salmoneloza, bruceloza, tuberkuloza,
Q groznica) ali se lako i često sekundarno kontaminira pri nehigijenskom
postupku muže, transporta i distribucije. Posebno je izražen rizik kontaminacije
pri pripremi mlečnih proizvoda u kućnoj radinosti (sira, kajmaka, putera,
milerama). Savremeni tehnološki postupci obrade mleka u modernim mlekarama
smanjuju ove rizike. Prokuvavanje mleka pre upotrebe u našim krajevima
je pored obaveze, postala i dobra navika.
Ribe i školjke imaju manji značaj od toplokrvnih životinja u prenošenju
zaraze. Primarna kontaminacija je retka ali sekundarna se ne sme prevideti.
Otpadne vode bogate fekalijama su na izlivima kanalizacije u reke, jezera
i mora, mesto gde se ove životinje hrane i ako se pravilno termički ne
obrade pre upotrebe mogu biti izvor zaraze.
Voće i povrće nije nikad primarno kontaminirano uzročnicima zaraznih bolesti.
Sekundarna kontaminacija je retka u današnjim uslovima, pod uslovom da
se za pranje i osvežavanje ovih proizvoda ne koristi zagađena voda.
Žitarice i proizvodi od žitarica nemaju epidemiološki značaj u širenju
zaraznih bolesti. Termički obrađeni pekarski proizvodi (hleb, kifle i
sl) nisu povoljna sredina za razmnožavanje mikroorganizama ako se čuvaju
u higijenskim uslovima.
Pored uzročnika zaraznih bolesti, hranom se mogu preneti i brojna nezarazna
oboljenja. Neke biljke prirodno sadrže otrove (gljive, proklijali krompir)
kao i neke životinje u svom organizmu (skrombotoksin, histamin kod riba).
Međutim otrovi u hrani mogu biti i hemijskog porekla (soli teških metala,
insekticidi, pesticidi, nitriti, brojni konzervansi ) koji mogu izazvati
akutna ili hronična trovanja.
Hidrični put širenja zarazne bolesti
U uobičajenim uslovima voda bilo kog porekla (atmosferska, površinska
i podzemna) ne predstavlja povoljnu sredinu za održavanje i razmnožavanje
uzročnika zaraznih bolesti.
Voda za piće u današnjim uslovima centralnog vodosnabdevanja je velik
rizik za masovne hidrične epidemije ukoliko se ne poštuju strogi higijenski
zahtevi u kontroli ispravnosti. Sa druge strane, objedinjeni napori u
kontroli jednog izvora vodosnabdevanja za veliki broj korisnika pojednostavljuju
nadzor i obezbeđuju higijenski ispravnu vodu za hiljade korisnika. Manji
lokalni vodovodi bez dovoljne kontrole i nadzora sada su većeg epidemiološkog
značaja i povremeno se javljaju manje hidrične epidemije zbog subjektivnih
propusta u hlorisanju vode.
Vodovodska voda može biti iz površinskih ili podzemnih izvora. Odredjenim
tehnološkim postupcima ona se prerađuje u higijenski i zdravstveno bezbednu
vodu za piće i distriburira potrošačima. Naknadno zagađenje vode za piće
je moguće duž čitave vodovodske mreže, od samog izvorišta do korisnika.
Prenošenje infekcije vodom ne ostvaruje se samo pijenjem, nego i parenteralno,
preko oštećene kože ili sluzokože. Na ovaj način se prenosi leptospiroza,
tularemija, neke parazitoze, bazenski konjuktivitis.
Aerogeni put širenja zaraznih bolesti
Veliki broj zaraznih bolesti se širi vazduhom. Pored respiratornih zaraznih
bolesti, koje su najčešća i najmasovnija oboljenja u celom svetu, vazduhom
se mogu preneti i oboljenja iz grupe zoonoza i neke crevne bolesti. Uzročnici
zaraznih bolesti se mogu preneti vazduhom na tri načina: kapljicama (Flüge-ove
kapljice), kapljičnim jezgrima ( Welsovi nukleusi) i prašinom.
Čovek pri glasnom govoru, kašljanju, kijanju izbacuje kapljice nazofaringealnog
sekreta iz usta i nosa. Kapljice, zavisno od veličine, imaju domet od
pola do dva metra u okolinu i mogu direktno biti udahnute od osoba na
toj udaljenosti. Ovakav način prenosa naziva se i kapljična infekcija
ili infekcija direktnim prenosom. Rubeola (crvenka), varičela (ovčije
boginje), morbili (male boginje), pertusis (veliki kašalj), meningokokni
meningitis, grip i brojne druge bolesti prenose se na ovaj način.
Kapljična jezgra predstavljaju osušeni sadržaj kapljica i zbog male težine
i zapremine mogu dugo lebdeti u vazduhu (i do 16 ili 18 sati) i biti nošene
vazdušnom strujom u okolne prostorije, što je veoma značajno za intrahospitalne
uslove. U jezgima opstaju otporniji uzročnici zaraznih bolesti, jer su
osetljivi već uništeni sasušivanjem.
Kapljice i jezgra posle nekog vremena se talože padajući na pod ili okolne
predmete i mešaju se sa ostalom nataloženom prašinom. Čišćenjem poda,
vazdušnim strujanjem, hodanjem se prašina ponovo diže u vazduh i može
biti udahnuta od osetljivih osoba. Prašinom (sekundarni aerosol) se prenose
veoma otporni uzročnici zaraznih bolesti (tuberkuloza, difterija, spore
antraksa, Q groznica, bruceloza, streptokoke i dr).
Kontakt sa zemljištem
Kontakt sa zemljištem je redak put širenja zaraznih bolesti. Uzročnici
zaraznih bolesti dospevaju u zemljište sa ekskretima (izlučevinama) čoveka
i životinje i u njemu se mogu održavati dugo vremena, pa se zbog toga
zemljište smatra ponekad i rezervoarom infekcije. Najduže u zemljištu
mogu da prežive spore tetanusa, gasne gangrene i antraksa, jaja i larve
geohelminata. Uzročnici iz zemljišta dospevaju u organizam osetljive osobe
preko povreda na koži ili vidljivih sluznica.
Oboljenja koja se na ovaj način ostvare su uglavnom pojedinačna, ali u
vanrednim situacijama (masovne nesreće, katasrofe i rat) ova obolenja
se mogu javiti i u epidemijskom obliku.
Vektorski put širenja
Vektor je artropod (zglavkar) preko koga uzročnik zarazne bolesti dospeva
od rezervoara zaraze (čoveka ili životinje) do osetljivog organizma u
lancu ishrane. Vektori koji imaju značaja u epidemiologiji zaraznih bolesti
pripadaju klasi insekata (vaši, komarci, buve i muve) i klasi pauka (krpelji
i grinje).
Vektori mogu imati mehaničku i biološku ulogu u prenošenju zaraznih bolesti.
Mehanička uloga je sposobnost da vektor prenosi uzročnika zarazne bolesti
na svojim spoljnim površinama tela (nožice, krilca, rilica) sa jednog
mesta na drugo. U ovakvom vektoru se uzročnik ne razmnožava niti prolazi
kroz neki stadijum razvoja.
Kod biološkog vektora uzročnik zarazne bolesti prolazi kroz deo ciklusa
razvoja ili se razmnožava u vektoru. Vektor postaje zarazan posle inkubacionog
perioda ostvarene infekcije. U samom vektoru infekcija može da se prenese
na sve njegove potomke (transovarijalna transmisija) ili na sve njegove
stadijume razvojnih oblika (larva, lutka, nimfa).
Prenošenje uzročnika zarazne bolesti sa biološkog vektora na osetljivu
osobu se ostvaruje inokulacijom ili kontaminacijom osetljivog novog domaćina.
Inokulacija podrazumeva ubacivanje sadržaja pljuvačnih žlezdi vektora
ubodom u kožu novog domaćina (komarac, krpelj) a kontaminacija je izbacivanje
ekskreta vektora na kožu a koje novi domaćin trljanjem ili češanjem preko
mikropovreda unese u svoj organizam (vaši, buve).
Vaši tela prenose pegavac i povratnu groznicu. Infekciju prenose kontaminacijom
kože defekacijom i isključivi su paraziti čoveka. Napuštaju domaćina kad
se razboli ili kad umre. Vaši glave i stidnog predela ne prenose zarazne
bolesti.
Buve prenose kugu i mišji pegavac sa glodara na čoveka. Infekciju prenose
kontaminacijom kože povraćenim sadržajem.
Komarci iz roda anofelesa prenose malariju inokulacijom. Komarci iz roda
kuleks prenose filarijazu i neke arbovirusne meningoencefalitise. Komarci
iz roda edes prenose žutu groznicu i dengu a komarci iz roda flebotomus
prenose lajšmanijazu i papatači groznicu.
Krpelji inokulacijom prenose Lajmsku bolest sa životinja na čoveka, kao
i krpeljski meningoencefalitis.
Muva kao mehanički vektor prenosi uzročnike crevnih zaraznih bolesti,
kojima se kontaminira pri polaganju jaja na otvorena đubrišta a zatim
uzročnike prenese na nezaštićene namirnice, vodu ili površine koje čovek
koristi.
Transplacentralni prenos
Prenošenje infekcije sa majke trudnice na plod preko posteljice naziva
se vertikalna transmisija ili prenatalna infekcija. Brojne zarazne bolesti
se mogu preneti na ovaj način. U prošlosti je značajno bilo prenošenje
sifilisa i velikih boginja dok je danas izražen rizik od kongenitalne
rubeole, varičele, morbila, citomegalovirusa, toksoplazmoze, virusnog
hepatitisa B, C, side i drugih obolenja iz grupe antroponoza ali i nekih
zoonoza.
Pored infekcije ploda, uzročnik zarazne bolesti može izazvati i oštećenje
ploda, embriopatiju, ako se infekcija ostvari u prvom trimestru trudnoće
i tada može doći i do pobačaja. Zbog toga se preduzimaju preventivne mere
u sprečavanju ili ranom otkrivanju infekcija koje izazivaju embriopatiju.
Mere prema putu prenošenja
Kada su u pitanju zarazne bolesti koje se prenose DIREKTNIM PUTEM, najvažnije
mere su pranje ruku (tekuća voda i tečni sapun, papirni ubrusi), nošenje
zaštitne, radne odeće (mantil, maske za nos i usta, naočare i rukavice
za jednokratnu upotrebu), a kada su u pitanju seksualno prenosive bolesti
najznaćajnija mera je redovno korišćenje kondoma.
Kada se radi o bolestima koje se prenose takozvanim INDIREKTNIM PUTEM,
mere su različite u zavisnosti od toga koji put prenosa je dominantan.
Za bolesti koje se prenose predmetima, vodom i hranom to je pranje ruku,
higijenski pouzdano vodosnabdevanje, higijensko uklanjanje otpadnih voda,
otpadnih materija i medicinskog otpada, higijenski ispravne životne namirnice
i predmeti opšte upotrebe, sanitarni uslovi na javnim mestima i u javnim
objektima);
Za bolesti koje se prenose vazduhom izbegavanje gusto posećenih mesta,
situacija u kojima se diže prašina, redovno provetravanje prostorija,
higijenski postupak sa sekretima iz nosa i usta;
Za bolesti koje se prenose vektorima (upotreba insekticida, obavezna dezinsekcija
po epidemiološkim indikacijama, individualne mere zaštite sa mrežama na
krevetima i prozorima, repelentima, žaštitnom odećom i uklanjanjem krpelja).
Krivična dela protiv zdravlja ljudi
Postoji više krivičnih dela protiv zdravlja ljudi, ali se za samo četiri
može reći da sadrže neki oblik nasilja. To su: prenošenje zarazne bolesti,
prenošenje infekcije HIV-om, proizvodnja i stavljanje u promet škodljivih
proizvoda i zagađivanje vode za piće i životnih namirnica.
Samo prenošenje zarazne bolesti nije krivično delo. Neophodno je da bude
učinjeno nepoštovanjem propisa, odluka ili naredbi za suzbijanje ili sprečavanje
zaraznih bolesti. Kazna je do tri godine zatvora, odnosno do osam godina
ako je neko zbog toga teško povređen ili mu je zdravlje teško narušeno
(sud odlučuje o tome na osnovu medicinskog veštačenja), a u slučaju smrti
osobe kojoj je preneta bolest — do 12 godina zatvora.
ZAKLJUČAK
Protiv zaraznih bolesti se može boriti na različite načine. Mogu se preduzimati
i sprovoditi različite mere, kako do bolesti, poremećaja zdravlja ne bi
ni došlo, odnosno sprečavati zarazne bolesti. Ako je do poremećaja zdravlja
već došlo onda sprovodimo takozvano suzbijanje zaraznih bolesti, odnosno
preduzimamo različite mere i aktivnosti u cilju ograničavanja njihovog
daljeg javljanja.
Mere za sprečavanje i suzbijanje zaraznih bolesti mogu biti usmerene prema
agensu, prema rezervoaru, prema putu prenošenja, a mogu biti usmerene
i na zaštitu osetljivog domaćina
Zdravim načinom života, redovnom vakcinacijom, pridržavanjem higijenskih
navika i korišćenjem zdravstveno-higijenski ispravne vode i hrane smanjićemo
mogućnost nastanka zaraznih bolesti.
Važno je naučiti decu, ali i odrasle, o osnovnim elementima higijenskog
ponašanja pri korišćenju sanitarnih prostorija i lične higijene. Pri tome
bi trebalo da motivišemo decu da sama aktivno učestvuju u održavanju higijene
tih prostora, već samim tim što se pravilno pridržavaju propisanih mera
lične higijene.
Sprovođenje higijenskih mera je najbolja zaštita protiv mnogih bolesti.
Da bi se u tome uspelo potrebno je: često prati ruke, a naročito pre svakog
obroka, posle rada i posle upotrebe WC-a; nakon bavljanja životinjama,
njihovim igračkama, posudama, povocima, pokrivačima.
Vakcinacija je jednostavan, bezbedan i efikasan način da se deca
zaštite od određenih zaraznih bolesti. Vakcina sadrži ubijene ili oslabljene
mikroorganizme koji ne mogu da prouzrokuju bolest vakcinisanog deteta,
a obezbeđuju zaštitu da vakcinisano dete ne oboli od onih bolesti protiv
kojih je primilo vakcinu.
Ako redovno provetravamo prostorije, sprovodimo mere lične higijene, higijene
domaćinstva, ako se dovoljno odmaramo i spavamo, ako smo redovno vakcinisani,
često boravimo u prirodi, fizički smo aktivni i jedemo raznovrsnu hranu
mnogo smo uradili na sprečavanju nastanka nekih zaraznih bolesti.
LITERATURA
1. Mikrobiologija za studente Visoke zdravstveno sanitarne škole “Visan”,
Goran Brajušković, Školska 2006/2007.
2. Edukativni kalendar „Čuvaj se zaraze u 2013. godini“, Institut za
javno zdravlje Vojvodine
3. Profilaksa zaraznih bolesti, Prof. dr Zoran Veličković
4. www.medfak.ni.ac.rs
PROČITAJ
/ PREUZMI I DRUGE SEMINARSKE RADOVE IZ OBLASTI:
|
|
preuzmi
seminarski rad u wordu » » »
Besplatni
Seminarski Radovi
|
|