KVALITET
Uvodna razmatranja o kvalitetu
Kvalitet
je planetarni i društveni fenomen današnjice. Novi koncept kvaliteta
predstavlja novu filozofiju poslovanja i ivljenja koja omogucuje
dugorocan opstanak i razvoj. Kvalitet predstavlja vrlo kompleksan koncept
u teoriji i praksi menadmenta.
Revolucija kvaliteta se najcešce vezuje za Japan posle Drugog svetskog
rata. Japanska privreda je bila razrušena i uništena zbog cega
joj je bila neophodna medunarodna pomoc. U Japan je, u okviru medunarodne
pomoci , stigao jedan broj americkih strucnjaka i naucnika koji im je
pomogao da izgrade nove fabrike i prenesu americka znanja iz oblasti menadmenta.
Kljucnu ulogu je , pored americkih strucnjaka , odigralo i Japansko udruenje
naucnika i ininjera JUSE, sa prvim direktorom Kaoru Ishikawom koji
se smatra japanskim „guruom“ kvaliteta. Japan je odigrao kljucnu
ulogu u ostvarivanju koncepta kvaliteta i osvojio najprobirljivija svetska
trišta.
U svim razvijenim zemljama sveta, politicari na najvišim nivoima
i zvanicne dravne industrije, shvataju znacaj promena koje se dešavaju
i stvaraju uslove da njihove kompanije postanu bolje u odnosu na konkuranciju,
kako bi opstale na trištu, a time stvorile povoljne uslove
za unapredenje zemlje.
Kljuc ovih promena je u suštinskim promenama shvatanja pojma kvaliteta
i tenji ka TQM-Total Quality Managament.
I Srbija cini napore da se prikljuci tenjama razvijenih zemalja
u stvaranju ambijenta koji ce obezbediti proizvodnim i uslunim delatnostima
razvoj i impementaciju sistema kvaliteta, sposobnog da izdri trišnu
konkurenciju razvijenih zemalja. Vlada Republike Srbije je na sednici
9. Decembra 1992. godine usvojila Program unapredenja kvaliteta u Srbiji
i donela Deklaraciju o politici kvaliteta. U deklaraciji se navodi da
kvalitet, koji podrazumeva svetsku klasu kvaliteta proizvoda i usluga,
predstavlja najznacajniji razvojni prioritet u Republici Srbiji. Unapredenje
kvaliteta postaje prioritetni zadatak ne samo menadmenta, vec i
dravnih oragana, obrazovnih i naucnih institucija, privrednih, profesionalnih
i strukovnih asocijacija, sredstva informisanja , pa i politickih partija.
Sveobuhvatno uvodenje i unapredenje kvaliteta treba da doprinese ostvarivanju
ukupnog poboljšanja kvaliteta ivota ljudi, što podrazumeva
poboljšanje ivotnogt standarda, zaštitu ivotne sredine
kao i zaštitu zdravlja i bezbednosti.
TQM je svojevrsna filozofija menadmenta, nacin mišljenja i
delovanja, koji su usredsredeni na: kvalitet, ucešce svih zaposlenih
na unapredenju kvaliteta kroz zadovoljenje kupaca, a u korist svih zaposlenih
i društva u celini.
Definicija
Kvalitet mje udovoljavanje zahtevima (Crosby); kvalitet je elja
kupaca (Feigenbaum); kvalitet znaci proizvoditi bez grešaka (Ishikawa);
klijenti su istinske sudije o našem kvalitetu (billinger)...
Iz navedenog moe da se izvuce zakljucak da je kvalitet usaglašenost
sa zahtevima i ocekivanjima internih i eksternih kupaca u svim podrucjima
preduzeca, kako za proizvode tako i za usluge.
Kvalitet je postao najznacajniji strateški faktor uspeha organizacije.
Reputacije, dobre ili loše, brzo mogu postati nacionalne.
Pojam „kvalitet“ moe da se koristi sa pridevima kao
što su : izvrstan, dobar ili nedovoljan, dok rec „svojstven“
znaci postojanje u necemu, narociti kao trojna karakteristika.
Definicija sama po sebi govori o znacaju kvaliteta kao kljuca opstanka,
poslovnog uspeha i prosperiteta organizacije.
U tom smislu, aktivnosti su usmerene na:
• Preventivu za kvalitet u citavom ivotnom ciklusu proizvoda
ili usluge, sa ciljem pribliavanja radu bez grešaka
• Sticanje poverenja orisnika da sistem obezbeduje proizvode ili
usluge potrebnog i dovoljnog nivoa kvaliteta.
Reputacija organizacije zavisi od kompetitivnih elemenata:
• Kvaliteta
• Pouzdanosti
• Roka isporuke
• Cene
• Uslova isporuke
Proizvodaca i davaoca usluga, u osnovi, zanima odredenija ocena kvaliteta
proizvoda ili usluge kako bi se na osnovu nje, ako je potrebno , izvelo
odredeno poboljšanje. Svaak osobina proizvoda ili usluge od koje
se trai da zadovolji potrebe korisnika ili dostigne eljeni
nivo upotrebljivosti, predstavlja karakteristiku kvaliteta. Kada je rec
o proizvodima onda se radi najcešce o tehnickim karkteristikama,
dok su karakteristike kvaliteta usluga drugacijeg karaktera.
Kvalitet usluga
Kvalitet usluge treba da bude definisan i pracen u okviru uslune
organizacije. Pri tome, narocito je neophodno razmotriti cetiri kljucna
podrucja organizacije, u okviru kojih pitanje kvaliteta usluge moe
biti izloeno:
• Usluni susret
• Dizajn usluge
• Produktivnost usluge
• Usluna organizacija i kultura
Potrošacka percepcija uslunih susreta predstavlja krucijalnu
komponentu u procenjivanju totalnog kvaliteta usluge. Ovo je narocito
prisotno kod usluga koje se ponavljaju, gde dugorocni odnosi zavise od
mnogi moments of truth, kao i kod usluga sa visoko profesionalnom komponentom.
U nameri da se unapredi kvalitet i izgrade trajni odnosi sa potrošacima,
neophodno je znati šta se dogada u ovim odnosima i šta utice
na percepciju potrošaca.
Satisfakcija potrošaca je neposredno vezana za transakciju, koja
je zasnovana na potrošacevom uporedivanju izmedu ocekivane usluge
i percepcije usluge koja je stvarno primljena. Kvalitet sa druge strane
predstavlja više globalan stav prema kompaniji ili usluzi.
Usluge zahtevaju postojanje tako dizajniranog sistema za pruanje
usluge, koji omogucava uspešnu uslunu ponudu i njegovo efikasno
funkcionisanje. Kod strategije dizajniranja uslunog proizvoda, uvek
postoji problem izbora izmedu ljudi i tehnologije.
Izbor sistema za pruanje usluge predstavlja predmet dizajna, medutim,
da bi se izvršio pravi izbor mora biti razmotren veliki broj elemenata.
Davaoci usluge su cesto suoceni sa dilemom gde povuci liniju izmedu operativne
efikasnosti i kontakta sa potrošacem. Buduce definisanje strategije
dizajna usluge odnosice se na izbor izmedu ljudi i mogucnosti primene
pristupa proizvodne linije u pruanju usluga.
Usluna produktivnost predstavlja odnos izmedu kvaliteta i kvaliteta
proizvedene robe i usluge, sa jedne strane, i kolicine korišcenih
resursa prilikom njihove proizvodnje i isporuke.
Imajuci u vidu postojanje potrošaca u uslunom sistemu prilikom
pruanja usluge, neophodno je osmisliti strategiju ucešca potrošaca
u tenji za povecanjem produktivnosti. Treba osmisliti takve strategije
koje mogu razvijati takvu participaciju potrošaca, koja bi vodila
ka povecanju uslune produktivnosti. Neophodno je znati da se najveci
problemi nalaze baš u procesu ostvarenja ove participacije.
Najznacajnije konkurentsko oruje u uslunoj industriji predstavljaju
ljudi i nacini na koji su organizovani. Organizaciona kultura je daleko
vanija kod uslunih organizacija, imajuci u vidu da njihovu
aktivnost uglavnom obuhvataju interakcije izmedu ljudi.
Organizaciona kultura ima uticaja na svaki aspekt operacija, i internih
i eksternih odnosa unutar organizacije. Presudni faktori koji uticu na
stvaranje adekvatne klime organizacije ogledaju seu stilu menadmenta,
opaenoj cestitosti organizacije, individualnoj motivaciji, nacinu
rada, poslovnom poverenju i radnom ambijentu.
Organizaciona klima ne moze postojati ukoliko ne postoji razuman stepen
poverenja zaposlenih u menadment. Stoga je neophodno imati u vidu
znacaj sledecih komponenti:
• Dobro prihvatanje manadmenta od strane zaposlenih;
• Integritet menadmenta i
• Komponentnost menadmenta.
RAZVOJ TEORIJE I PRAKSE U OBLASTI KVALITETA
Funkcija kvaliteta evoluirala je i razvijala se u skladu sa razvojem
proizvodnje.
U dosadašnjem razvoju teorije i prakse funkcije kvaliteta poznate
su sledece glavne faze;
• Inspekcija kvaliteta;
• Prevencija kvaliteta, i
• Obezbedenje kvaliteta.
Inspekcija kvaliteta je dobro poznati postupak primanja ili odbijanja
proizvoda od strane slubenika inspekcijskog odeljenja. To je filozofija
u cijem je jezgru koncentrisanje na traenjuproizvoda sa greškom,
ali ne i otklanjanje uzroka nastajanja grešaka zbog cega se u serijskoj
proizvodnji pokazala vrlo neefikasnom. Povecanjem obima proizvodnje i
prelaskom na masovnu industrijsku proizvodnju dolazi do promena u nacinu
vršenja funkcije kvaliteta. Primenjuju se razlicite statisticke metode
za ocenu prihvatljivosti proizvoda na bazi uzimanja uzorka koji cini reprezentativni
deo ukupne kolicine proizvoda.
Osnovna karakteristika ovog oblika funkcije kvaliteta je kontrolisanje,
merenje i ispitivanje karakteristika i performansi fotovih proizvoda posle
proizvodnje – na kraju proizvodnog procesa. Cilj je da se otkriju
i izdvoje proizvodi koji odstupaju od zadatih kriterijuma. Ti proizvodi
ostaju u fabrici i mogu biti popravljeni ili odbaceni. Na taj nacin se
sprecava isporuka neispravnih proizvoda kupcu.
Druga karakteristika ovog oblika funkcije kvaliteta je nedovoljna efikasnost
i, cesto, neekonomicnost usled visokih troškova. Cak i u slucaju
veoma rigorozne i sveobuhvatne kontrole, cesto se kod korisnika nade odreden
broj proizvoda sa nedostacima jer uzroci nastanka grešaka nisu otklonjeni.
Troškovi, koji nastaju usled organizovanja i sprovodenja takve kontrole
kao i pri pronalaenju proizvoda sa nedostacima povecavaju ukupne
troškove proizvodnje.
Kvalitet proizvoda se utvrduje po završetku proizvodnje kada se uklanjaju
uocene greške. Otklanjanjem grešaka otkrivenih nakon proizvodnje
otklanjaju se samo posledice ali uzroci i dalje ostaju. Odgovornost za
kvalitet drugih ucesnika procesa proizvodnje ne postoji ili, ako u nekim
slucajevima i postoji, ona nije direktna i odlucujuca. Posledice ovakvog
pristupa pitanjima kvaliteta su:
• Nezadovoljavajuci kvalitet proizvoda i nezadovoljni kupci,
• Povecani troškovi prouzrokovani potrebom za doradom neispravnih
proizvoda, cije su dalje posledice više cene proizvoda zbog cega
su kupci, takode, nezadovoljni i
• Uzroci odstupanja (grešaka) se sporo otklanjaju ili se uopšte
ne otklanjaju, zbog cega se sporo postie potreban nivo kvaliteta.
Inspekcija kvaliteta se cesto naziva kontrolom kvaliteta, a slube
koje je obavljaju obicno nose naziv „Slube kontrole kvaliteta“
ili nekako slicno.
Inspekcija kvaliteta, kao osnovni vid funkcije kvaliteta, se danas sve
manje primenjuje – uglavnom u masovnoj proizvodnji za manje razvijena
trišta, gde se kvalitetu ne pridaje veliki znacaj.
Prevencija kvaliteta je filozofija koja se zasniva na sprecavanju pojave
grešaka i na trajnom uklanjanju uzroka grešaka. Cilj je da se
postigne proizvodnja bez grešaka.
Obezbedenje kvaliteta je funkcija koja je, u odnosu na ostale funkcije,
najkasnije pocela da se razvija. Osnovne karakteristike ovog pristupa
su :
• Vodeca uloga i odgovornost rukovodstva za kvalitet
• Jasno definisanje odgovornosti za kvalitet svih pripadnika organizacije
• Stalno preispitivanje i odravanje zahtevanog i eljenog
nivoa kvaliteta radi zadovoljenja kupaca
Pojam „obezbedenje kvaliteta“ sugeriše da je to neka
vrsta prevencije. Prevencija kvaliteta je veoma znacajan faktor ukupne
funkcije obezbedenja kcvaliteta. Cilj i suština obezbedenja kvaliteta
su sticanje poverenja korisnika u sposobnost organizacije da isporuci
kvalitetan proizvod. Karakteristika ovog pristupa kvalitetu je vodeca
uloga i odgovornost rukovodstva za kvalitet i jasno definisane odgovornosti
za kvalitet svih pripadnika organizacije. S obzirom da sve funkcije organizacije
uticu na kvalitet, obezbedenje kvaliteta je nacin permanentnog nadzora
celokupne funkcije kvaliteta od strane najvišeg rukovodstva. Briga
za kvalitet je na najvišem nivou-to je zadatak i obaveza najvišeg
rukovodstva i osnova poslovne politike.
Koncept „totalne kontrole kvaliteta“ sadri tri osnovne
vrste kontrola:
• Kontrola novog projekta , koja obuhvata procedure za obezbedenje
da zahtevi kupca budu potpuno shvaceni i pretvoreni u primenjljive proizvodne
specifikacije
• Kontrolu nabavke, koja obuhvata procedure za obezbedenje da isporucilac
zadovoljava postavljene zahteve
• Kontrolu proizvoda, koja obuhvata sve dokumentovane procedura
i metode za obezbedenje da proizvod zadovoljava sve zahteve iskazane u
specifikaciji ili na drugi nacin. Ovo ukljucuje i aktivnosti , kao što
su pakovanje, instaliranje i servisiranje.
Rad bez grešaka
Filozofija savremenog koncepta kvaliteta se moe formulisati na
sledeci nacin: radite posao ispravno prvi put, cinite to svaki put bez
izuzetaka. Uvek je jeftinije odmah , prvi put dobro obaviti posao. Suština
je u toma da se mora menjati odnos prema greškama. Radikalna promena
stava o greškama se sastoji u tome što propuste, slabosti i
greške treba posmatrati kao priliku za poboljšanje , odnosno
anuliranja mogucnosti ponavljanja grešaka. Otkrivanje grešaka
predstavlja osigurac za detekciju slabog mesta u poslovnom procesu. Otkrivanje
se slavi, jer je to najjeftiniji nacin za detekciju slabog mestas i za
unapredenje poslovnog procesa. Veoma je znacajno da se greške analiziraju
i pronalaze mere kojima treba da se spreci njihovo ponavljanje. Greške
uzrokuju ne zadovljstvo kupaca. Pri tom je znacajno shvatiti da broj reklamacija
nije dobra mera ne zadovoljstva kupaca.
Merenje kvaliteta
Prema novom, savremenom shvatanju kvaliteta, svi poslovi se mogu i moraju
meriti. Merenjem se dobija prikaz tekucih i potencijalnih problema zbog
ne udovoljavanja zahtevima, na nacin koji omogucuje objektivno ocenjivanje
i korektivne akcije. Merenjem se dobijaju informacije o tome da li se
u realizaciji procedura postie napredak i koliki je taj napredak.
Po mnogima je kvalitet ne opipljiv pa prema tome i ne merljiv. Cinjenica
je da se i za poslove , za koje se kae da su ne merljivi, vrši
gradacija zaposlenih, od onih koji ih dobro realizuju, do onih koji nikako
ne zadovoljavaju. Kvalitet se, ako ne moe drugacije, moe precizno
meriti uz pomoc najstarije i najpoštovanije mere- hladnocom cvrstog
novca. Kvalitet se moe meriti cenom kvaliteta, koji se javlja kao
trošak ne udovoljavanja zahtevima kupaca, odnosno koji nastaje kada
se procesi proizvodnje ili usluga loše realizuju.
Merenjem se ustanovljava trenutno stanje, razmatraju uslovi poboljšanja
, trae korektivne akcije i konacno utvrduje da li preduzete mere
imaju efekta i koliki su ti efekti.
Timski rad
Timski rad je izvanredna karakteristika za napora za poboljšanje
kvaliteta. Timski rad dovodi do znacajnog povecanja osposobljenosti zaposlenih.
Tim za poboljšanje kvaliteta moe biti funkcionalan tim koji
fokusira domace procese na jedan segment u preduzecu.
Upravljanje kvalitetom
Preduzece koje eli da ispuni elje kupaca mora da ima implementiran
sistem upravljanja kvalitetom. To znaci da treba da ima organizacionu
strukturu preduzece koja odgovara savremenim zahtevima uslovljenim promenama
koje su se desile i da ima implementiran sistem za prenos informacija
koji obezbeduje odvijanje aktivnosti bez odstupanja.
Unapredenje kvaliteta je maraton, a ne sprint, jer zahteva sistematicno
, potpuno i trajno menjanje postojeceg stanja na bolje. Sistem kvaliteta
predstavlja promene u organizaciji, dokumentaciji, procesima i motivaciji
zaposlenih, u svim funkcijama i delovima preduzeca.
Kvalitet poslovanja podrazumeve menadment pristup, odnosno upravljanje
kvalitetom poslovanja preduzeca, indetifikovano kroz poštovanje medunarodnih
standarda kvaliteta.
Politika kvaliteta obuhvata namerwe rukovodstva i vodenje organizacije
u pogledu kvaliteta.
Planiranje kvaliteta (QP) je deo upravljanja kvalitetom koji je usmeren
na postizanje ciljeva kvaliteta i na primenu neophodnih operativnih procesa
i odgovarajucih potreba za ispunjavanje ciljeva kvaliteta.
Kontrolisanje kvaliteta (QC) je deo upravljanja kvalitetom koji je usmeren
na ispunjavanje zahteva kvaliteta.
Obezbedenje kvaliteta (QA) je deo upravljanja kvalitetom koji je usmeren
na obezbedivanje poverenja u ispunjavanju zahteva kvaliteta. Obezbedenje
kvaliteta omogucava dokazivanje efektivnosti podsistema upravljanja kvalitetom.
Poboljšanje kvaliteta (QI) je deo upravljanja kvalitetom koji je
usmeren na povecanje sposobnosti u ispunjavanju propisanih zahteva kvaliteta,
koji omogucava dokazivanja efektivnosti i efikasnosti podsistema upravljanja
kvalitetom.
Politika i ciljevi kvaliteta treba da odgovaraju svrsi preduzeca, da
sadre opredeljenost za ispunjavanje zahteva i stalno usavršavanje.
Poslovnik kvaliteta, kao dokument koji obezbeduje uskladenost informacija,
internih i eksternih, o sistemu upravljanja kvalitetom organizacije
Plan kvaliteta, kao dokument koji opisuje kako se sistem upravljanja
kvalitetom primenjuje na odrdeni proizvod, projekat ili ugovor.
Upravljanje totalnim kvalitetom – TQM
Koncept TQM se smatra najboljiom multidisciplinarnim pristupom menadmenta
za dugorocan i dinamican odrivi razvoj organizacije koja eli
da bude najbolja u svojoj branši.
Osnovni cilj TQM je ostvarivanje izvrsnosti u poslovaju. Izvrsnost znaci
da zaposleni kroz efikasne i efektivne procese realizuju vrhunske proizvode
koji potpuno zadovoljavaju kupce i cija su posledica izvrsni finansijski
i drugi rezultati. TQM predstavlja ne prekidan proces poboljšanja
performansi kvaliteta cele organizacije.
Totalni kvalitet znaci da svaki deo organizacije i svaki zaposleni moraju
biti izvrsni inace se zahtevi i nteresi korisnika kompanije ne mogu ispuniti.
Koncept TQM se zasniova na sistematskom uskladivanju zahteva i interesa
svih korisnika kompanije, prvenstveno kupaca, a zatim akcionara , partnera,
zaposlenih i društva, uz aktivno i motivisano ucešce svih zaposlenih
koji potpuno poznaju7 karakterisike svih procesa u organizaciji i raspolau
sredstvima za vršenje neprekidnih poboljšanja.
Proces TQM transformiše ulaze – zahteve kupaca , kao primarne,
i zahteve ostalih korisnika organizacfije , u izlaze- proizvode koji zadovoljavaju
zahteve kupaca. Posledica je zadovoljenje zahteva drugih korisnika organizacije.
Osnovni elementi koncepta TQM su :
• Liderstvo i participacija
• Orjentacija ne korisnike i balans u zadovoljstvu svih korisnika
organizacije
• Kontinualna poboljšanja i tenja ka izvrsnosti
• Procesni i sistemski pristup interne organizacije
• Interno i eksterno partnerstvo i kooperacija
• Društvena odgovornost koja ukljucuje i prevazilazi obaveze
zakona i propisa.
ZAKLjUCAK
Na osnovu celokupnog teksta, dolazim do zakljucka da je izvrsnost kvaliteta
kao i sam kvalitet kljuc uspešnosti preduzeca. Smatram da u ovom
trenutku, makar u našoj zemlji, kvalitet postaje osnovni faktor razlikovanja
uspešnih i ne uspešnih organizacija. Kvalitetu se sve više
posvecuje panja i stvaraju se razlicite organizacije za standardizaciju.Kvalitet
je celokupnost karakteristika nekog proizvoda, usluga, procesa ili organizacije
koje se odnose na njegovu sposobnost da zadovolji iskazane potrebe i potrebe
koje se podrazumevaju.
Kvalitet zavisi od mnogobrojnih faktora, po meni najbitnija je sposobnost
i predanost zaposlenih, pa zatim Upravljanje kvalitetom, planiranje kvaliteta,
kontrolisanje kvaliteta, obezbedenje kvaliteta i na kraju poboljšanje
kvaliteta.
PROCITAJ
/ PREUZMI I DRUGE SEMINARSKE RADOVE IZ OBLASTI:
|
|
preuzmi seminarski
rad
u wordu » » »
Besplatni Seminarski
Radovi
SEMINARSKI
RAD
|