|
ADAPTACIJA DOMAĆIH ŽIVOTINJA NA USLOVE SPOLJAŠNJE
SREDINE
Postoje dva načina na osnovu kojih se domaće životinje mogu prilagoditi
uslovima gajenja. Prvi način podrazumeva prilagodjavanje uslova
gajenja samim domaćim životinjama, dok
drugi način podrazumeva prilagodjavanje životinja uslovima gajenja.
Prvi način se odnosi uglavnom na industrijske ili intenzivne uslove gajenja
domaćih životinja, u zatvorenim objektima, gde su životinje podeljene
u starosne i proizvodne kategorije i smeštene u objekte čiji ambijentalni
uslovi, smeštajni kapacitet i mikroklimat odgovaraju upravo vrsti, rasi,
starosnoj i proizvodnoj kategoriji životinja. Takodje, podela domaćih
životinja u industrijskim uslovima gajenja na proizvodne kategorije zahteva
da nivo proizvodnosti svih životinja unutar iste proizvodne kategorije
bude približno jednak. Ukoliko ovaj uslov nije ispunjen, dovodi se u pitanje
ekonomičnost proizvodnje i nameće se potreba da se životinje iz proizvodnih
kategorija podele u proizvodne podgupe ili podkategorije prema nivou proizvodnosti.
Medjutim, kada su u pitanju priplodne životinje, koje služe za obnovu
zapata, poželjan je izvestan stepen diverziteta, tj. raznolikosti što
zavisi od selekcije, ali su često industrijski uslovi gajenja u suprotnosti
sa diverzitetom.
Drugi način gajenja se odnosi uglavnom na ekstenzivne uslove gajenja u
kojima je životinji pružena mogućnost da se sama adaptira na postojeće
uslove života, pod kojima se podrazumevaju klimatski uslovi i vrsta ili
tip proizvodnog sistema. Kako je poznato, uslovi života se znatno razlikuju
izmedju različitih ekogeografskih lokaliteta, tako da i proizvodni sistemi
zavise od postojećih i pristupačnih resursa (izvora od vitalnog značaja
kao sto su voda, hrana, sklonište), ali i od ekonomskih uslova. Upravo
zato, ekstenzivni način gajenja domaćih životinja treba da se zasniva
na gajenju onih vrsta i rasa domaćih životinja koje su najbolje prilagodjene
uslovima života na ekogeografskom lokalitetu na kojem je započet proces
stočarske proizvodnje kao i na njihovom diverzitetu (biodiverzitet).
Uobičajeni pokazatelj diverziteta je broj rasa unutar iste vrste domaćih
životinja. Medjutim, ekstenzivni način gajenja životinja ne zahteva da
jedan stočar gaji veći broj rasa unutar iste vrste, već naprotiv, da gaji
rasu koja je najbolje prilagodjena postojećim uslovima života. Ovo je
u suprotnosti sa industrijskim ili intenzivnim načinom gajenja životinja,
koje zahteva uskospecijalizovane rase, ne samo u pogledu proizvodnog cilja,
već i u pogledu ambijentalnih uslova u smeštajnim, tj. Odgajivačkim objektima.
Ekstenzivni način gajenja domaćih životinja postoji na svim ekogeografskim
lokalitetima na kojima žive ljudi. Ovi ekogeografski lokaliteti se medjusobno
znatno razlikuju. Mogu biti topli i suvi, topli i vlažni, hladni i suvi
ili hladni i vlažni. Pored toga, mogu obilovati izvorima pijaće vode i
hrane visokog kvaliteta, ali mogu biti i oskudni u količinama i kvalitetu
vode i hrane, a ujedno i pod visokim pritiskom rizika od pojave bolesti
najrazličitije etiologije. Adaptacija na činioce životne sredine zavisi
od genetskog potencijala, ali i od sposobnosti životinje da uče i pamte
u kakvim uslovima žive. Medjutim, gotovo da je nemoguće predvideti u kom
pravcu ce ići genetička i bihejvioraina adaptacija.
Adaptacija na visoku temperaturu
Domaće životinje su toplokrvni kičmenjaci, što znači da poseduju sposobnost
održavanja telesne temperature u vrlo uskim granicama. Kako je poznato,
u toplim regionima, opasnost preti ne samo od toplotnog udara već i od
sunčanice. Životinje se na vrućinu prilagodjavaju na različite načine,
a izmedju ostalog, unošenjem veće količine vode, smanjenjem unošenja hrane,
sklanjanjem na senovita mesta, tj. u hladovinu, dnevnih temperatura, kupanjem,
kaljuzanjem u blatu, odbijanjem sunčeve radijacije sa površine tela, refleksijom
svetle kože ili dlake i vune, gustim dlačnim pokrivačem u predelu glave
koji štiti od sunčevog zračenja, znojenjem, ubrzanim disanjem, tj. dahtanjem,
izdvajanjem iz gomile ili sabijanjem u gomilu, kao što je to slučaj kod
ovaca i spuštanjem glave u gomilu, kako bi se glava zaštitila od direktnog
uticaja sunčevih zraka.
Efikasan način zaštite od pregrejavanja je smanjenje proizvodnje toplote.
U toku rasta, proizvodnje mleka i jaja oslobadja se velika količina toplote.
Zato životinje koje ne rastu brzo, imaju nižu mlečnost ili nosivost i
proizvode znatno niže količine toplote i mogu lako da se prilagode uslovima
života u toplim klimatskim područjima. Životinje sa genetskim potencijalom
za brz rast, visoku mlečnost i nosivost imaju ubrzan bazalni metabolizam
koji predstavlja metabolizam fiziološkog održavanja u životu bez promene
telesne mase, tj. bez povećanja ili smanjenja telesne mase. Autohtone
rase domaćih životinja poreklom sa ekogeografskih lokaliteta na kojima
se gaje poseduju niži genetski kapacitet za proizvodnost, što znači da
im je i bazalni metabolizam niži, da proizvode manje toplotne energije,
da unose manje količine hrane i da se lakše prilagodjavaju visokim temperaturama
atmosferskog vazduha. Visoko produktivne životinje imaju veće potrebe
za održavanjem u životu i zato proizvode više toplotne energije i teže
se prilagodjavaju na visoke temperature atmosferskog vazduha. Ovo nije
samo zato što su visoko produktivne životinje znatno veće, već zato što
proizvode znatno veću količinu toplote po kilogramu telesne mase. Glavni
izvor proizvodnje toplotne energije kod životinja je hrana, tj. unošenje
i varenje hrane. Zato smanjenje unošenja hrane utiče i na smanjenje proizvodnje
toplote i predstavlja dobar način suporostavljanja organizma toplotnom
stresu. Medjutim, smanjenje unosa hrane za posledicu ima niži prirast,
nižu mlečnost i nižu nosivost.
Adaptivna termoregulacija kod različitih životinjskih vrsta
Najniža temperatura na Zemlji zabeležena je na Antarktiku, a najviša
u geotermalnim izvorima gde prelazi preko 350°C. Živa bića se mogu prilagoditi
na ekstremne temperaturne uslove života preživljavanjem u inaktivnom stanju
— hibernaciji. Medjutim, temperatura ne varira samo izmedju geografskih
lokaliteta već i unutar istog lokaliteta sa promenom godišnjih doba ili
u toku istog dana.
Temperatura se najjednostavnije može definisati kao mera pokretljivosti
molekula. Poznato je da postoje granice do kojih se mogu odvijati biohemijski
procesi u organizmu, kao što postoje i granice na kojima ovi procesi prestaju.
Aktivnost enzima takodje zavisi od temperature, a takodje i aktivnost
njihovih supstrata i intracelularnog dela gde ti enzimi ostvaruju svoju
aktivnost. Ako su promene temperature stalne, biće poremećeni procesi
sinteze i degradacije proteina. U pojedinim slučajevima ovo za posledicu
ima razlike u ekspresiji gena u cilju adaptaciie na temperaturne promene
i sinteze različitih izoenzima. Ovi izoenzimi se sintetišu na različitim
temperaturama.
Posmatrano na ćelijskom nivou, membrana se održava u svom fluidnom stanju
zahvaljujući homeoviskoznoj adaptaciji zasnovanoj na razlikama masnokiselinskog
sastava lipida koji ulaze u gradju ćelijske membrane. Mada promenama temperature
svi gradivni i funkcionalni sastojci ćelijske membrane mogu bid znatno
oštećeni, isto je i sa unutrašnjim delovima ćelije. Tako su kod sisara
mikrotubule posebno osetijive na niske temperature. Takodje, promene temperature
indukuju sintezu proteina temperaturnog soka (PTS), molekularnog pratioca
termotolerancije.
Posmatrano na flzioloskom nivou, na organizam negativno mogu da deluju
i niske i visoke temperature. Životinje koje preživljavaju na niskim temperaturama
odupiru se mogućnosti zamrzavanja vode u svom organizmu. Pojedine životinjske
vrste su tolerantne na smrzavanje i preživljavaju čak i na temperaturama
koje u njihovorn organizmu prouzrokuju stvaranje kristala leda. Ovo je
odlika pojedinih invertebrata kao sto su insekti, gastropode i nematode.
Druge vrste životinja, kao na primer morske ribe, direktno izbegavaju
smrzavanje jer ne tolerišu niske temperature. Takve vrste morskih riba
poseduju antifrizna jedinjenja u svom organizmu. Otpornost na zamrzavanje
predstavlja najbolju strategiju odbrane od niskih temperatura kod životinja
koje žive u područjima sa ekstremno niskim temperaturama. Neotpornost
na smrzavanje predstavlja bolju strategiju kod životinja koje žive u klimatskim
područjima sa varijabilnom temperaturom.
Životinje su manje otporne na visoke temperature koje vrlo brzo oštećuju
biohemijske procese unutar ćelija, strukturu ćelijske membrane i strukturu
tkiva. Zato kod svih životinjskih vrsta postoji gornja kritična temperaturna
tačka. Ovde se treba podsetiti da termalni balans organizma zavisi od
metaboličke proizvodnje toplote i odavanja viška toplote evaporacijom,
radijacijom, konvekcijom i kondukcijom. Da bitelesna temperatura bila
stalna, proizvodnja toplote u organizmu mora biti jednaka odavanju toplote
iz organizma.
U odnosu na konstantnost telesne temperature sve životinje se dele na
toplokrvne (homeotermne) i hladnokrve (poikilotermne). Medjutim, danas
se koriste drugi termini koji označavaju izvor toplote koji životinje
koriste za održavanje konstantnosti telesne temperature. Zato se sve životinje
dele na ektotermne i endotermne. Ektotermne (egzotermne) životinje održavaju
telesnu temperaturu konstantnom koristeći spoljašnje izvore toplote (uglavnom
toplotnu energiju sunčevog zračenja). Endotermne životinje održavaju konstantnost
telesne temperature metaboličkom proizvodnjom toplotne energije. Endotermne
životinje poseduju više mitohondrija u svojim tkivima koje im omogućavaju
da proizvedu više toplotne energije u odnosu na ektotermne životinje.
Medju njihovim mitohondrijama takodje postoje razlike, tako da se u toku
oksidativne fosforilacije u mitohondrijama endotermnih životinja oslobodi
četiri do osam puta više toplote nego kod ektotermnih životinja. Telesna
temperatura endotermnih životinja varira u zavisnosti od aktivnosti životinje.
Kod ptica i sisara, torakalni i abdominalni organi proizvode najveći deo
unutrašnje toplote, dok u toku intenzivne aktivnosti proizvode 10 puta
više toplote. Proizvodnja toplotne energije u organizmu endotermnih životinja
zahteva utrošak hemijske energije iz hrane koja zato ne može da se utroši
na druge bitne funkcije kao što su rast i reprodukcija. Ova toplotna energija
im služi za održavanje konstantnosti telesne temperature. Zato je od značaja
da se endotermne životinje gaje u granicama termoneutralne zone unutar
koje proizvodnja toplotne energije ne varira.
Proizvodnja toplotne energije može da se poveća na tri načina. Prvi način
je pojačanom aktivnosti mišića, što je slučaj kako kod endotermnih, tako
i kod ektotermnih životinja. Kod svih domaćih životinja će se proizvodnja
toplote povećati pri brzom hodu i trčanju, dok ce se kod insekata povećati
ako intenzivno pokreću krila. Drugi način je drhtanjem (kod svih endotermnih
i pojedinih ektotermnih životinja), koje je u direktnoj vezi sa povećanom
potrosnjom kiseonika. Treći način je termogenezom u masnim ćelijama sa
velikim brojem mitohondrija kao što je slučaj sa mrkim masnim tkivom sisara.
Ovaj proces se zove termogeneza bez drhtanja i postoji kod placentalnih
sisara, torbara i nekih vrsta ptica. Kako se toplota proizvodi u organima
životinja, to je potrebno da se ona rasporedi po čitavom organizmu i da
se odaje u spoljašnju sredinu u zavisnosti od fizioloskih potreba organizma.
Kontrola termoregulacije posredstvom periferne cirkulacije krvi obično
postoji kod krupnih endotermnih životinja, ali i kod sitnih ektotermnih
životinja kao što su gušteri i insekti. U ovaj način se može ubrojati
i izmena toplote u krajnjim delovima tela životinja u hladnim klimatskim
područjima, koja štiti organizam od gubitka toplote (na primer, peraja
kitova, noge galebova, rogovi ungulata, rep dabra i dr.). U navedenim
slučajevima, topla krv u arteriolama protiče blizu venskog sistema, sto
omogućava da krajnji delovi tela budu uvek hladni, jer toplota iz zidova
arteriola prelazi na zidove vena. Na ovaj način se stvara regionalna heterotermija
(razlike u temperaturi izmedju centralnih i perifernih delova tela). To
znači da se temperntura površine tela smanjuje prema krajnjim perifernim
delovima.
Jedan od načina sprečavanja porasta telesne temperature je insulacija,
tj. izolacija (odavanje viška toplote preko kože). Sisari mogu da menjaju
jačinu insulacije piloerekcijom, tj. ježenjem koje predstavlja promenu
ugla položenosti dlake posredstvom mišića u njenom korenu. I ptice poseduju
mogućnost snižavanja temperature tela i odavanja viška toplote preko kože
putem piloerekcije, kostrešenje perja i paperja. Ptice poseduju i uropigealnu
žlezdu čijim izlučevinama premazuju svoje perje. Ovim sprečavaju da perje
postane vlažno i da vlažnos perje smanji insulaciju. Akvatične životinje
poseduju sistem unutrašnje insulacije jer je kod njih protok tople krvi
usmeren prema površini tela, gde se ispod kože nalazi debeli sloj adipoznog
tkiva. Što se životinje gaje u hladnijim klimatskim područjima to im je
bogatiji dlačni pokrivač i deblje potkožno masno tkivo koje ima ulogu
izolatora.
Da bi savladale gubitak toplote u dužem vremenskom periodu sisari i ptice
stvaraju deblji kožni pokrivač kao što su krzno i perje, a kod akvatičnih
životinja se povećava debljina superficijalnog masnog tkiva. Mada ektotermne
životinje nisu u mogućnosti da odaju višak toplote insulacijom ipak kod
pojedinih insekata (bumbari) fiziološkim (metaboličkim) promenama unutar
organizma, morfološkim promenama, ali i promenama u ponašanju. Životinje
mogu same da odluče da li će biti izložene uticaju ekstremnih temperatura
ili će izbeći njihov uticaj pronalaženjem skrovitih mesta. Tako od prejakog
sunčevog zračenja mogu da se sklone u hladovinu, dok se gmizavci i insekti
rado izlažu direktnom sunčevom zračenju. Sisari menjaju položaj tela,
pri čemu zaklanjaju ili izlažu odredjeni deo tela izvoru toplote ili hladnoće.
Kada im je vruće smanjuju fizičku aktivnost i leže ispruženi u hladovini.
Opruženi ekstremiteti omogućavaju da se toplota odaje sa veće površine
tela. Kada im je hladno podviju ekstremitete pod telo i tako sprečavaju
gubitak toplote. Ujedno, ne leže direktno na hladnoj podlozi već na svojim
podvijenim ekstremitetima. Medvedi iz tundre i polarni medvedi se zbijaju
u gomilu da bi se zaštitili od hladnoće. To rade i domaće životinje koje
žive u stadima.
Životinjama je obično teže da se rashlade nego da se zagreju. Medjutim,
i za ovu potrebu postoje brojne strategije. Način rashladjivanja uglavnom
zavisi od kvaliteta uslova staništa. Tako prolazna hipertermija postoji
kod velikih životinja koje žive u regionima u kojima su noći izuzetno
hladne i kod malih životinja koje žive u spoljašnjoj sredini hladnih regiona
bez mogućnosti zavlačenja u tlo. Prolazna hipertermija zato predstavlja
strategiju zaštite od gubitka toplote. Sisari, ptice i gmizavci kao zaštitu
od hladnoće koriste i starategiju vazokonstrikcije perifernih krvnih sudova
čime se sprečava odavanje toplote sa perifernih delova tela, ali su istovremeno
ovi delovi najviše izloženi smrzavanju. Druge životinje koje žive u toplim
regionima (takodje sisari i ptice) koriste strategiju koja se zove obim
karotidnog protoka. Ova strategija odbrane od hladnoće predstavlja poseban
sistem izmene toplote putem takozvane "hladne krvne mreže" koja
prolazi sa strane krvnih sudova koji mozak snabdevaju krvlju.
Takodje, zivotinje mogu kontrolisati gubitak telesne toplote promenom
osobina površine tela slično ljudima koji zimi oblače topliju odeću. Tako
i životinje pred nastup hladnije zimske sezone menjaju dlačni pokrivač
(dlaku, vunu, krzno, perje) koji postaje gušći, dok ga pred letnju sezonu
takodje menjaju i tada postaje redji. Kod pojedinih vrsta životinja iz
tropskih regiona dlačni pokriva je vrlo debeo, kao što je to slučaj kod
kamila, a njihova telesna temperatura dostiže temperaturu atmosferskog
vazduha, tako da ne primaju višak toplote iz spoljašnje sredine. Gušteri
i pojedine vrste žaba mogu da promene boju svog tela pomoću reflektivnih
kristalnih ploča koje se nalaze u ćelijama kože tako da odbijaju topli
spektar sunčevih zraka i ostaju hladne.
Najbolju strategiju za odavanje viška toplote predstavlja evaporacija,
tj. isparavanje. Kod nekih vrsta sisara i ptica evaporacija se obavlja
znojenjem zahvaljujući postojanju znojnih žlezda u koži. Takodje, evaporacija
se obavlja i ubrzanim disanjem ili dahtanjem i to uglavnom kod životinja
koje ne poseduju mogućnost znojenja. Cilj dahtanja je da životinja otvori
usta i iz organizma izbaci što veću količinu zagrejane vodene pare.
Jednu od strategija zaštite od smrzavanja predstavljaju i promene u ponašanju
životinja. Male endotermne i ektotermne životinje pokušavaju da zauzmu
položaj u kojem će biti u najmanjem kontaktu sa izvorom hladnoće, a najpovoljnije
izložene izvoru toplote. Hibernacija ili zimski san takodje predstavlja
jednu od promena u ponašanju koja služi kao strategija zaštite organizma
od smrzavanja. Hibernacija predstavlja neaktivno stanje organizma, čime
se sprečava ne samo odavanje viška toplote, već se sprečava i stvaranje
viška toplotne energije u samom organizmu. Ona postoji kod pojedinih vrsta
riba koje žive u svežim vodama i koje prestaju da se hrane u momentu kada
prestaju da budu aktivne druge životinjske vrste koje im služe kao žrtve.
Takodje je prisutna i kod vodozemaca i gmizavaca u zimskom periodu. Insekti
prolaze kroz diapauzu u kojoj smanjuju svoju aktivnost i metabolizam,
a čak zaustavljaju i svoj razvoj. Kada se trajanje dana skrati, njihov
endokrini sistem im šalje različite znake koji ih upozoravaju da pronadju
skloništa, da stvore rezerve hrane ili čak i da se učaure. Takodje, u
stadijumu diapauze prestaje i aktivnost neuroendokrinog sistema, a kontrolisanje
aktivnosti organizma obavlja se posredstvom drugih signala koji dolaze
iz mozga do protorakalnih žlezda. Hibernacija postoji i kod endotermnih
životinja, sisara i ptica.
Jedan od načina izbegavanja izlaganja životinja drastičnim sezonskim promenama
telesne temperature je i migracija. Prouzrokovana je smanjivanjem izvora
hrane i promenom vremena. Migracija takode ima različite oblike. Mali
invertebrati se zavlače u šupljine stena ili drveća, kornjače i žabe koje
žive u vodi se zavlače u dublje delove vodotokova, a druge životinje kao
što su ptice, preleću velike razdaljine da bi pronašle nove biome (staništa).
Da bi mogle da kontrolišu telesnu temperaturu životinje mora da poseduju
termalne efektore koji im omogućavaju da modifikuju enzime, promene reakciju
organizma na promenu temperature ili da promene ponašanje. U nervnom sistemu
sisara i ptica nalaze se termostati (receptori za hladnoću i receptori
za toplotu). To su neuroni u kojima se stavaranje toplote smanjuje ili
povećava u odnosu na temperaturu spoljašnje sredine. Ovi neuroni su povezani
sa drugim neuronima koji su odgovorni za fiziološke promene ili promene
u ponašanju koje prilagodavaju organizam za odgovarajucu strategiju zaštite
od pregrejavanja ili smrzavanja (znojenje, dahtanje, vazodilatacija pri
visokim temperaturama ili vazokonstrikcija pri niskim temperaturama i
sl.). Kičmenjaci, a posebno sisari poseduju hormone (adrenalin i steroidni
hormoni) koji kontrolišu sintezu i razlaganje glikogena. Razlaganjem glikogena
se povećava brzina metabolizma jer se oslobadja višak energije deponovan
u hemijskim vezama ovog jedinjenja. Hormoni štitne žlezde imaju sličan
uticaj kod sisara i guštera, što im omogućava da povećaju svoju aktivnost,
proizvedu više toplotne energije i zaštite organizam od smrzavanja.
Ponašanje domaćih životinja u funkciji očuvanja homeotermije
Održavanje homeotermije organizma praćeno je i odredjenim oblicima ponašanja
domaćih životinja. Ovi oblici ponašanja pripadaju osnovnim oblicima radi
opstanka jedinke u životu, a ujedno i osnovnim oblicima ponašanja radi
higijene i zaštite tela od povreda. Jednim svojim delom takvi oblici ponašanja
su urodjeni i predstavljaju reakciju na činioce životnog okruženja. Drugim
delom mogu biti i stečeni i bazirani na prethodnim iskustvima životinja
u susretu sa stimulusima koji se stalno ponavljaju, kao i na memoriji
životinja i veštini da pamte i izbegavaju delovanje neprijatnih činilaca,
kao što su u ovom slučaju termički činioci.
Promene u ponašanju životinja, radi održavanja homeotermije, mogu se uočiti
kada temperatura vazduha, direktno sunčevo zračenje ili drugi atmosferski
činioci, kao što su vetrovi i padavine, menjaju stepen osećaja termalne
udobnosti životinja ili kada njihovo stečeno iskustvo upozorava životinje
da im vrućina, hladnoća i padavine prete poremećajem zdravstvenog stanja
i nastankom stresa.
Goveda, kao vrsta koja poseduje širok raspon, ne samo termoneutralne,
već i rermokomforne zone, dobro podnose i vrućinu i hladnoću, kao i direktan
uticaj sunčevih zraka, pod uslovom da se nalaze slobodna na otvorenom
prostoru. U toku dugih sunčanih i toplih letnjih dana bez ikakvih problema
podnose ove prilike i mirno pasu, sve dok se slučajno ne nađu u senci
krošnje nekog drveta, gde će se primiriti i zadržati, ako su se dovoljno
napasla. Tada će to senovito mesto izabrati za odmor i preživanje. Međutim,
ako se nisu dovoljno napasla, napustiće senovito mesto i dalje krenuti
u potragu za pašom. Goveda se mogu rashladiti i tako sto ce ući u hladne
vode obližnjih jezera ili vodotokova. Takođe, dobro podnose i hladnoću,
tako da njihovu pašu ne ometaju ni izuzetno hladni vetroviti dani. Mirno
nastavljaju da pasu, okreću glavu suprotno pravcu duvanja vetra. U zimskim
danima, nije redak slučaj, da se sretnu goveda koja leže ili se valjaju
u snegu, ali ne zadugo, pri čemu su im zadnje noge savijene i tesno priljubljene
pod telo, štiteći na taj nacin ingvinalnu regiju i mlečnu žlezdu.
Pri jakim vrućinama, svinje napuštaju čak i senovite žaldone, kako bi
pronašle mesto za "kaljužanje". Valjajući se u blatu, svinje
rashlađuju svoje pregrejano telo. Istovremeno se na telu stvara blatni
omotač, koji služi kao hladna obloga, telu i dalje oduzima višak toplote,
ali ga stiti od direktnog uticaja sunčevih zraka. Tako "zaštićene"
svinje mogu da nastave da riju po prostranstvima koja su pred njima, bez
obzira na visoke temperature i jak uticaj sunčevog zračenja.
Kada je hladno, a kada se nađu na čistini i u snegu, konji se daju u galop.
Ova aktivnost im obezbeduje zagrevanje tela. Pri jakim vetrovima, konji
svoj zadnji deo tela okreću u pravcu duvanja vetra. Koren repa jako priljube
uz stražnji deo tela, a dlake, a dlake se rašire pod uticajem vetra, formirajući
lepezu i tako štite perineum i ingvinalnu regiju od rashlađivanja.
Od vrućine i direktnog sunčevog zračenja ovce takođe traže zaklon u senovitim
mestima, bez obzira da li im je prethodno skinuto runo ili su prekrivene
gustom vunom. Radi traženja zaklona i raspoređivanja po njemu, ovce se
zbijaju u grupe. To isto rade i kada treba da konzervišu telesnu temperaturu
pod uticajem hladnoće.
I živina se od direktne sunčeve radijacije i vrućine sklanja u senovita
mesta u grupi. Ako pronađe takav zaklon, ali koji nije dovoljno prostran,
onda se glasno oglašava čime manifestuje nezadovoljstvo, unosi paniku
u jato i time eventualno zbuni slabije jedinke, koje je lako moguće potisnuti
iz zajedničkog skloništa.
Svi navedeni oblici ponašanja radi očuvanja homeotermije su od adaptativnog
značaja.
Adaptacija na loš kvalitet hrane
Životinje sa nižim energetskim potrebama su u prednosti i u pogledu kvaliteta
ishrane jer tolerišu hranu niže hranljive vrednosti. Kada je dostupna
hrana visokog kvaliteta tada visoko produktivne rase proizvode znatno
vise nego lokalne, autohtone rase. Međutim, kada se smanji kvalitet i
količina hrane, visoko produktivne rase smanjuju i proizvodnost. Suprotno
njima, autohtone rase, skromne u pogledu životnih potreba, jos uvek održavaju
proizvodnost na nivou karakterističnom za rasu. Postoje podaci koji ukazuju
da autohtone rase mnogo efikasnije iskorišćavaju autohtone izvore hrane
od visokoproduktivnih rasa domaćih životinja. Tako svinje autohtonih rasa
mnogo bolje iskorišćavaju vlaknastu, celuloznu hranu, kao sto je trava,
od svinja visokoproduktivnih rasa.
U mnogim ekogeografskim područjima kvalitet biljne hrane, a samim tim
i paše, varira u zavisnosti od sezone, tj. godišnjeg doba. Tako se sa
nastupom toplijeg i vlažnijeg godišnjeg doba poboljšava kvalitet biljne
hrane, dok sa nastupom toplog i suvog godišnjeg doba, kvalitet biljne
hrane opada. Zato sa nastupom jarkih leta kvalitet paše ili biljne hrane
može biti toliko loš da životinje čitavu letnju sezonu ne mogu da zadovolje
svoje životne potrebe i mora da mobilišu, tj. iskorišćavaju svoje telesne
rezerve čime gube na telesnoj masi. Šta više, travnati pokrivač pri kraju
pašne sezone može postati toliko nizak da ga pojedine životinjske vrste
ne mogu iskorišćavati, a takođe i njegova kosidba može biti nemoguća.
U periodu smanjivanja telesne mase, kod pojedinih životinja, a pretežno
kod autohtonih rasa, snižava se bazalni metabolizam, sto smanjuje potrebe
za unošenjem hrane. Sa nastupom nove pašne sezone i obiljem kvalitetne
hrane, mršave zivotinje imaju bolji prirast od debelih životinja, a nisko
produktivne životinje bolju produktivnost od visoko proizvodnih životinja
koje su prihranjivane u toku nepovoljne hranidbene sezone. Upravo ove
razlike i variranja u produktivnosti i prirastu su pokazatelji adaptacije
na promenu.
Adaptacija na oskudice u vodi za napajanje
U sušnim područjima izvori vode mogu bio znatno udaljeni od životinja,
a nije redak slučaj da se nalaze i na udaljenosti od 50 km i više. Životinje
čije su potrebe u vodi za napajanje skromne ne moraju svakodnevno da odlaze
do izvora vode za napajanje, već znatno više vremena provode na oskudnoj
paši, čime unesu više hrane. Poznato je da kamila može da izdrži bez vode
duže od nedelju dana. Takode, magarci, koze, pojedine rase ovaca i goveda
takođe imaju skromne potrebe u vodi za napajanje i bez vode mogu izdržati
nekoliko dana. Međutim, kada im se posle dužeg perioda zednja ukaže prilika
da piju vodu, ove vrste životinja za kratko vreme unesu velike količine
vode u svoj organizam. Ipak su ove količine vode znatno manje od količine
vode koju u svoj organizam unose životinje koje se svakodnevno napajaju.
Smanjeno unošenje vode u organizam utiče i na smanjenje unošenja hrane
kao i na usporavanje metabolizma. Zato životinje koje imaju skromne potrebe
u vodi za napajanje mogu da prežive duže u sušnim uslovima i pustinjskim
predelima kada vlada i oskudica hrane.
Otpornost na bolesti
Klima ispoljava snažan uticaj na podložnost domaćih životinja pojavi
bolesti najrazličitije etiologije. Autohtone rase domaćih životinja uglavnom
imaju dobro razvijenu otpornost prema uzročnicima bolesti koji su najčešći
na njihovom orginalnom staništu. Otpornost na bolesti takođe zavisi i
od opšte kondicije životinja. Životinje u lošoj opštoj kondiciji su više
sklone oboljevanju od životinja u dobroj kondiciji.
Genetički diverzitet stočnog fonda je značajan u pogledu otpornosti na
bolesti. Ako se na određenom lokalitetu pojavi nova bolest ili novi soj
određenog uzročnika bolesti, tada će životinje sa malim genetičkim potencijalom
gotovo sve oboleti tj. pravo genetička raznolikost ne dozvoljava da se
ovo dogodi, tako da u slučaju postojanja velikog broja razlicitih vrsta
i rasa zivotinja oboljevaju samo najpodložnije.
Uopšteno se može reći da su laka prilagodljivost na nepovoljne uslove
života i visoka produktivnost u suprotnosti. Čak i selekcija autohtonih
rasa na visoku produktivnost uvek za rezultat ima generaciju životinja
koja ima veće potrebe u hrani, vodi i koja proizvodi više toplotne energije,
a manje otpornu na bolesti prouzrokovane mikroorganizmima i parazitima.
LITERATURA
- Bioklimatologija i Biomteorologija za studente veterinarske medicine,
dr Brana Radenković-Damnjanović, Marijana Vučinić, Beograd 2006
- Abramovitz JN, 1988, Talking a stand cultivating a new relationship
with World forest. WorldWatch paper. 140.
PROČITAJ
/ PREUZMI I DRUGE SEMINARSKE RADOVE IZ OBLASTI:
|
|
preuzmi
seminarski rad u wordu » » »
Besplatni
Seminarski Radovi
|
|