SEMINARSKI RAD IZ MIKROEKONOMIJE
|
|||||||||||||||||||||
|
PRODUKTIVNOST RADAProduktivnost je jedan od tri osnovna ekonomska principa, uz ekonomicnost
i rentabilnost, koji trai ostvarivanje odredene vrijednosti proizvodnje
sa minimalnim utrošcima radne snage. 1. PRINCIP PRODUKTIVNOSTI
Osim toga, produktivnost moemo predstaviti i inverzno, tj. izracunavajuci koliko je utrošeno rada za proizvodnju jednog proizvoda: Ova definicija produktivnosti je izvedena iz osnovnog ekonomskog principa:
ostvariti maksimalni rezultat sa minimalnim ulaganjima, koji je moguce
postici na dva nacina:
|
Kolicina cementa | 1,650.000 tona |
Utrošeno radnik/dana | 1,250.000 |
Na osnovu navedenoih formula produktivnost bi bila jednaka:
ili
U praksi su cešci slucajevi heterogene proizvodnje kada se produktivnost izraava trišnom cijenom :
(Cq =trišna cijena po jedinici proizvoda)
Moramo znati da ovaj obrazac moe dati pogrešnu sliku produktivnosti
rada jer trišne cijene nisu faktor produktivnosti, a i podlone
su promjenama.
Djelomicno problem moemo riješiti uvodenjem standardnih cijena
ali ako u proizvodnju uvodimo novi proizvod tada ni to nece biti moguce.
Na konkretnom primjeru izracunavanje produktivnosti bi izgledalo ovako:
Vrsta proizvoda Kolicina Trišna cijena za 1 proizvod Vrijednost
proizvodnje
X 2.000 30 60.000
Y 2.500 40 100.000
Z 4.000 20 80.000
Ukupno 240.000
U proizvodnji je ucestvovalo 1.200 radnika.
Produktivnost na osnovu tih podataka je jednaka:
Drugacije receno, jedan radnik je ostvario proizvodnje u vrijednosti 200
KM.
3) Proizvod se izraava cijenom koštanja
Cijena koštanja se sastoji od troškova materijala, sredstava za rad i troškova radne snage.
(Tq=objektivno uslovljena cijena koštanja po jedinici proizvoda.)
Kao i prethodni metod i ovaj ima odredene nedostatke jer moe dati
pogrešne rezultate ako se mijenja, proširuje asortiman proizvoda.
U tom slucaju je primjena ovog metoda moguca jedino ako svi proizvodi
imaju priblino istu visinu troškova sredstava za proizvodnju
po jedinici rada.
Na konkretnom primjeru izracunavanje produktivnosti ima oblik:
U jednoj godini je ostvarena proizvodnja sa objektivno uslovljenom cijenom
koštanja od 25.000.000 KM. Broj radnika je 2.000.
4) Proizvod se izraava društveno potrebnim radom
U primjeni ove metode se krece od proizvoda i društveno potrebnog rada za njegovu proizvodnju:
(Q= proizvod, a L0 društveno potreban rad.)
Na osnovu toga moemo postaviti izraz objektivno uslovljene produktivnosti:
Pošto u praksi ipak dolazi do odstupanja zbog objektivnih uslova proizvodnje i organizacionih nedostataka koristi se obrazac:
( Ki =koeficijent odstupanja objektivno uslovljenih troškova radne snage po jedinici proizvoda, Ii=organizaciono uslovljeno odstupanje radne snage u proizvodnji po jedinici proizvoda.)
Ovaj metod izracunavanja produktivnosti rada se koristi u praksi pošto kvantitativno izraava uticaj svih elemenata koji uticu na produktivnost.
Sprovodenje principa produktivnosti podrazumjeva preduzimanje mjera kojima
se stvara objektivna produktivnost, tj. produktivnost što blia
objektivnoj.
Najcešce mjere su usmjerene na otklanjanje odstupanja od:
- standardne kvalifikovanosti radnika
- standardnog intenziteta rada
- standardne organizacije rada.
Sve mjere koje preduzecu stoje na raspolaganju moemo podijeliti
na:
1) Organizacione mjere
Organizacione mjere se odnose na korištenje unutrašnjih rezervi
preduzeca na najbolji moguci nacin.
Provodenje organizacionih mjera se uglavnom odnosi na:
- povecanje stepena iskorištenosti kapaciteta, pogotovo u preduzecima
i privrednim granama sa visoko razvijenom tehnickom opremljenosti.
- podizanje kvalifikacione strukture radnog kolektiva, pri cemu je optimalno
da kvalifikacija svakog radnika bude upravo onakva kakvu konkretno radno
mjesto trai.
- osiguravanje normalnog intenziteta rada, pri cemu se mora prethodno
utvrditi vremensko trajanje svakog konkretnog zadataka.
- mjere organizacije rada preko racionalizacije vremena za izvršenje
pojedinih poslova. Ove mjere obuhvataju i utvrdivanje zahtjeva svakog
pojedinog zadatka ali i uvodenje normi i pravila kojima se moe mnogo
uciniti po pitanju produktivnosti.
2) Mjere tehnicke racionalizacije i rekonstrukcije
Ove mjere imaju u cilju izmjenu, poboljšavanje tehnickih uslova
rada.
Pri razmatranju i uvodenju ovih mjera mora se posebna panja pokloniti
cjelokupnoj ekonomskoj analizi isplativosti narednih koraka. U suprotnom
se moe dogoditi da preduzece podigne nivo produktivnosti na viši
nivo, ali na štetu nekih drugih pokazatelja.
3) Mjere društvenog karaktera
Ove mjere se svode na pravilno korištenje radnih navika, razvoj
organizacione strukture, izgradnju kvalitetnih kadrova i slicno.
U osnovi, ove mjere se trebaju konstantno provoditi od strane menadmenta
ljudskih resursa i srodnih grana, kako bi se u preduzecu stvotila klima
motivisanosti radnika, koji ce tada postizati i vecu produktivnost.
ZAKLJUCAK
Postizanje optimalne produktivnosti je konstantan zadatak koji menadment
mora ispunjavati svojom organizacijom rada, ali i osiguravanjem adekvatnih
procesa proizvodnje. Preduzece ima na raspolaganju razlicite mjere za
povecanje produktivnosti, a samim tim i za bolje raspolaganje svim resursima
kojima raspolae.
U svakom slucaju, preduzece mora konstantno pratiti sve elemente od koji
produktivnost zavisi i drati ih u prihvatljivim granicama. Tek tada
je moguce da ukupan rezultat poslovanja bude zadovoljavajuci.
LITERATURA
[1] Berberovic, Š., Stavric, B., Baroš, ., Mikroekonomija,
Apeiron, Banja Luka 2006
[2] Grupa autora, Ekonomija od A do Z, BOŠ i Dosije, Beograd 2002.
[3] Peric, M., Analiza preduzeca, Savremena administracija, Beograd 1994
[4] Šunjc-Beus, M., Berberovic, Š., Stavric, B., Ekonomika preduzeca,
Ekonomski fakultet, Sarajevo 1999.
[5] ivkovic, M., Ekonomika poslovanja, Megatrend, Beograd 2005.
[6] www.e-magazine.co.yu
preuzmi seminarski rad u wordu » » »
Besplatni Seminarski Radovi