SEMINARSKI RAD IZ HEMIJE
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
PROIZVODNJA MAZIVAMineralna bazna ulja , dobivena iz nafte, predstavljaju danas količinski dominirajući osnovu komponentu tečnih i konzistemnih maziva (95 %). mas % C = 83 – 87 Ovi podaci ne kazuju puno o prirodi zastupljenih ugljovodonika i hetero jedinjenja. Mineralna ulja se sastoje od jednostavnih i kompleksnih molekula ugljovodonika sledećih vrsta i struktura:
Olefinski ugljovodonici nisu zastupljeni u nafti nego obično nastaju pri procesima njene prerade.
Pod tečnom oblasti podrazumeva se temperaturna razlika između tačke topljenja i tačke ključanja. Oksidaciona i termička stabilnost se međusobno značajno razlikuju. Dok se pod oksidacionom stabilnosti podrazumeva otpornost na odvijanje reakcije sa kiseonikom, to se pod termičkom stabilnosti podrazumeva otpor molekula protiv razlaganja usled dejstva toplote. 2. TEHNOLOGIJA PROIZVODNJE MAZIVANajveći deo modernih maziva se proizvodi iz parafinskih baznih ulja. Uobičajeno je da se namešavanje gotovih mazivih ulja obavlja u sklopu proizvodnje baznih ulja, ali se može locirati i izvan uljne rafinerije. 2.1 Tehnološki postupci proizvodnje baznih uljaU principu se bazna ulja dobivaju iz nafte u sledećim tehnološkim jedinicama :
Kod proizvodnje naftenskih baznih ulja iz proizvodnog lanca se isključuje deparafinacija jer sadržaj parafina relativno nizak. U proizvodnji tok kod parafinskih ulja potrebno je uključiti i process deasfaltizacije kojom se dobiva sirovina za proizvodnju teškog baznog ulja, tkz. brajtstoka ( brightstock). 2.1.1. DestilacijaPolazna sirovina za proizvodnju baznih ulja je atmosferski ostatak koji
se na postrojenju vakuum destilacije destiliše na uljne frakcije u vakuum
ostatak. Često su atmosferska i vakuum destilacija jedna celina, ali ima
i slučajeva kada se atmosferski ostatak prvo odvodi u međurezervoare,
apotom na vakuum destilaciju. Osnovni zadatak destilacije je obezbedjenje
odgovarujuće viskoznosti i tačke paljenja pojedinih frakcija, koje su
njihove osnovne kontrolne upotrebne karakteristike. Prisustvo komponenata
niske tačke ključanja bitno utiče na tačku paljenja neke frakcije, čak
i kada se radi o maloj količini. To ovisi o oštrini separacije destilacione
kolone i može se dalje poboljšavati stripovanjem vodenom paraom u ovisnosti
sa rasponom ključanja a time sa molekulskom masom. Srednja molekulska
masa uljnih frakcija, ovisno o željenoj viskoznosti konačnog produkta,
kreće se u interval od 350 do 700. 2.1.2. RafinacijaVakuum destilati sadrže nepoželjne komponente koje dovode nakon veoma kratke upotrebe do pocrnjenja, porasta viskoznosti, nastajanja kiselih produkata i pojave taloga. Tokom procesa destilacije, usled lokalnih pregrijavanja na zidovima peći, nastaju olefinski ugljovodonici.
U opšte sva tri procesa imaju za cilj poboljšanje oksidacionih stabilnosti i viskozno – temperaturnih ponašanja. 2.1.2.1. Kisela rafinacijaObrada uljnih destilata sa H2SO4 ili oleumom se kao klasični rafinacioni postupak sve više i više zamenjuje sa modernism rafinacionim postupcima. Danas je u radu još svega nekoliko postrojenja ovog tipa. Delovanjem sumporne kiseline poboljšava se boja, stabilnost boje i oksidaciona stabilnost kao i neke druge osobine. Proporcionalno izdvojenim aromatima opada gustina ulja a raste njegov indeks viskoznosti. Viskoznost rafinata se nešto smanjuje, a tačka stinjavanja malo povećava jer su odstranjenje materije koje deluju kao prirodni depresanti. Tačka paljenja ostaje ne promenjena. Bitan nedostatak kisele rafinacije je, u odnosu na druge postupke, njena relativno mala selektivnost, ako i problem zagađenja okoline zbog većih količina kiselog gudrona. Zbog nekih specifičnih delovanja oleuma ( ili tečnog SO3 ) oni se koriste za proizvodnju medicinskih i tehničkih belih i transformatorskih ulja, ali takođe sve manje iz ekoloških razloga. Količina kiseline ovisi o sadržaju reaktivnih jedinjenja, viskoznosti ulja i željenoj dubini rafinacije. Destilati većeg sadržaja aromata, kao i viskozna ulja, zahtevaju veće količine kiseline. Obrada oleumom se ograničava na ulja viskoznosti oko 100 mm2/s na 40oC, jer su kod viskoznijih uljatroškovi na rafinaciji veoma visoki. U prinicipu temperatura obrade treba da je što moguće niža, jer se tada reakcija odvija sporije i može se bolje da se kontroliše. Takođe je selektivnost bolja kod nižih temperatura jer se reagovanje parafina ( naročito sa oleumom) odvija znatno sporije nego kod aromata i olefina. Viskoznija ulja se obrađuju pri višim temperaturama da bi se postiglo bolje mešanje. Vreme obrade se kreće u intervalu 20 – 40 minuta. Bitno je da se kiseli gudron brzo i ako je, moguće, potpuno odvaja.2.1.2.2 Solvetna rafinacijaPod solvetnom rafinacijom se podrazumeva tečno – tečna ekstrakcija aromata
i drugih nepoželjnih popratnih materija iz uljnih destilata. Pogodna ekstrakciona
sredstva su fenol, furfural, sumpordioksid i N-metilpirolidon (NMP). Ranije
korištena ekstrakciona sredstva kao anilin, krezol, nitrobenzen i hloreks
( β, β – dihordietiletar ) skoro su u potpunosti napuštena. Solvetnomekstrakcijom
se , pored ulja sa niskim sadržaj aromata, označenog kao solvent – rafinat
ili solvat ( solvent neutral) , dobija i ekstrakt bogat aromatima koji
se koriste u gumarskoj industriji i industriji štamparskih boja. Na dubinu
rafinacije se najviše utiče promenom procesnih uslova ( u biti temperature
i odnosa ekstrakcionog sredstva i ulja). Iskorištenja na rafinatu se kreću
izmedju 95 i 50 %. Iz ekonomskih razloga ekstrakcijom se obavlja samo
do bezuslovno potrebnog sadržaja aromata u solvatu. Pored sadržaja aromata
, kriterij koji određuje dubinu ekstrakcije je indeks viskoznosti. 2.1.2.3 Duboka hidrorafinacijaTek početkom šezdesetih godina ova rafinaciona tehnika našla primenu u proizvodnji mazivih ulja. Razlog uvođenja hidrorafinacije je upravo njenja mogućnost da bez obzira na poreklo nafte, ako i sve veće zahteve osigurava odgovarajući kvalitet baznih ulja. Ulazna sirovina za duboku hidrorafinaciju su uljni destilati i deasfaltirani ostatak.
Uljni rafinati posle procesa duboke hidrorafinacije odlikuje se visokim indeksom viskoznosti od 100 – 130 . Nepoželjnja pojava kod proizvodnje baznih ulja ovim postupkom je nemogućnost suzbijanja reakcije cepanja, kojim se obrazuju laki i srednji destilati. Hidriranje se odvija u tečnoj fazi kod pritisaka od 10 – 20 MPa, temperaturi od 350 - 450oC, prostornoj brzini od 0,5 do 2,0 v/v h, optoka vodonika, od 1300 – 2000 l/l. Kao katalizatori se koriste Co – Mo – Al2O3, Ni – Mo – Al2O3, 2.1.3. DeasfaltizacijaOstatak vakuum destilacije sadrži, ovisno o poreklu nafte, različite količine asfaltena, koje analitički određuju kao >> tvrdi asfalt<< i mogu da se odstrane sa rastvaračima selektivnog delovanja ( laki parafinski ugljovodonici od propana do heptana). 2.1.4. DeparafinacijaObično se proces deparafinacije direktno nastavlja na solvetnu rafinaciju. Zadatak ovog procesa je odstranjivanje visokomolekularnih normalnih parafina i određenih razgranatih i cikličnih parafina, putem njihove kristalizacije u prisustvu posebnih rastvarača, odnosno smeše rastvarača. Ovi parafini zbog njihove visoke tačke topljenja dovode, već kod relativno visokih temperatura ( 30oC), do očvršćavanja inače tečnih uljanih frakcija, jer se obrazuje kristalična mreža. Budući da ovi parafini pokazuju vrlo dobra viskozno temperaturna ponašanja, to se ona njihovim odstranjivanjem nešto pogoršavaju. Izdvojeni parafini takođe predstavlajju vredan komercijalan produkt, tako da dubina deparafinacije predstavlja kompromisnu veličinu između iskorištenja na ulje i parafin. Naročito pogodne smeše rastvarača su ketoni kao aceton, metiletilketon (MEK) i metilizobutilketon (MIBK) sa aromatima kao benzen i toluen. Ketoni deluju kao izlučivači parafina pošto ga oni kod nižih temperatura veoma slabo rastvaraju. Aromati dobro rastvaraju uljnu komponentu. Obično se koristi smeša MEK : Toluen u odnosu 60 : 40 volumnih. 2.1.5 Završna obradaPosle osnovnog rafinacionog procesa i deparafinacije u obrađenim uljnim frakcijama zadržavaju se još određenje smolaste i obojene materije kao i ostaci rastvarača. Oni se otklanjaju u procesu završne rafinacije. ranije se ova operacija isključivo izvodila postupkom obrade različitim aktivnim glinama ili boksitom. Beljenje glinom znatnje utiče na promene fizičko – hemijskih osobina kao gustina, viskoznost itd, ...., nego prvenstveno popravlja boju i dovodi do određenog poboljšanja oksidacione stabilnosti. Tehnički se najčešće primenjivao postupak kontaktne filtracije. Postupak LITERATURA
preuzmi seminarski rad u wordu » » »
|